речник контакт

Зошто Жаба зграда е жаба зграда?

Дали знете како оваа зграда го добила името?

Петар Печков

Една од најстарите згарди во новиот дел на градот е Жаба зграда. Дополнителни објаснувања каде е таа и која е сигурно не треба за велешани. Но дали знаете како го добила името?

Постарите станари велат дека е тоа така поради изгледот на зградата ако се гледа од птичја перспектива, одозгора, од небо. Таа тогаш изгледал како жаба, како буквата Y латиница. Поради ова таа го добила името жаба зграда.

И патем уште една информација. Според сопственикот на прва воденица Бошко Јаневски, таа е градена со материјал од карпата што е прикажана долу на фотогрфиите, карпа која се наоѓа во близината на вливот на реката Тополка во Вардар.

Така една од карактеристиките на Велес е и Жаба зграда, за која не верувам дека не знае некој велешанец.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »