речник контакт

Што е ова?

Можеби ви наликува на хибискус, на некој опијат или.. Ова е бамја,од велешките градини, која се наоѓа на трпезите на секое семејство а еве како изгледа нејзиното стебло кое достигнува до човечка височина

Петар Печков

 

Бамја (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) е едногодишно растениеод фамилијата Malvaceae. Се одгледува заради младите 4-5 дена стари плодови кои се консумираат зготвени. Позната е од пред 3.000 години во Египет и Азија. Кај нас е застапена на многу мали површини.

Бамјата е една од најтоплољубивите градинарски култури. Почнува да никнува на 15 степени целзиусови а оптимални се 25 степени. Активната вегетација е при температура меѓу 26 и 28 степени. Исклучиво е светлољубива припадничка на долгиот ден.

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »