речник контакт

Ѕидан мост

Ѕидан мост е најзначајната знаменитост на селото Богомила во Азот, тој со векови ги поврзува двата брега на реката Бабуна

Петар Печков

Ѕидан мост е најзначајната знаменитост на селото Богомила во Азот. Тој со векови ги поврзува двата брега на реката Бабуна.

Жителите на ова велешко село велат дека него го граделе Римјаните. На горниот дел од мостот е изгравирана женска глава, а тој и денес е атракција за намерниците, особено за планинарите кои мора да го минат на патот кон Чеплес и Солунска глава.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »