речник контакт

Автомобил-робот на патиштата до 2030

Научниците ја развиваат следната генерација на автомобили контролирани од робот и предвидуваат дека луѓето ќе ги користат до 2030-та година.

Никола Солев

Научниците ја развиваат следната генерација на автомобили контролирани од робот и предвидуваат дека луѓето ќе ги користат до 2030-та година.

Првиот бран на интелегентни автомоблили, свесни за околината околу себе, ќе бидат тестирани во Ноември, на натпревар организиран од Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Научниците развиваат автомобили кои што не само што ќе бидат контролирани од робот, туку тие ќе можат и сами да се снаоѓаат во симулирана градска средина.

Склоп од ласери монтирани на автомобилот, радар и Систем за глобално позициниоирање (GPS) ќе го хранат компјутерот кој треба да ја одреди локацијата и позицијата на авотмобилот.

АНКЕТА »

Колку сте задоволни од настапот на македонските репрезентативци на ЕП во одбојка?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »