речник контакт

Болести на циркулаторниот систем ги напаѓаат лицата од 20 години па нагоре

Анализа:болестите на крвта, крвотворните органи и пореметувања на имунитетот во велешко во 2015-та и 2014-та

Петар Печков

Болестите на циркулаторниот систем  се најчести  заболувања кај велешани. Ова го покажува статистиката на Центарот за Јавно здравје Велес.   Според податоците за 2014-та и 2015-та, за 2016- та се уште се обработуваат,   болестите  на крвта, крвотворните органи и пореметувања на имунитетот се на прво место  кај  најбројната популација од 20 години па нагоре.  

Така кај оваа популација  во 2015-та  имало 1.538 заболени лица или тоа е морбидитет од 36 на илјада жители.   Во 2014-та има нешто повисок број од 1.725 заболени или 40 на илјада  жители.  Сосема различна е сликата кај помладата популација училишната и кај децата. Таму на прво место се болести на респираторните органи.  

Така  за возрасната група до шест години  во 2015-та има заболени 709 деца што е  морбидитет 177 на илјада деца а година дена претходно  имало 742 заболени деца од циркулаторниот систем што е 183 заболени на илјада деца, секако бројка што не е за занемарување.    

Кај возрасната група од 7 до 19 години има исто така регистрирано заболувања на болести на  крвта, крвотворните органи и пореметувања на имунитетот.     Во 2015-та имало  204 деца од школска возраст или 25 на илјада а година дена претходно  имало 216 заболени  или 29 на илјада школски деца.  Во овие две категории циркулаторните болести се  при дното, односно 15-то и 19-то место.

Да нема забуни според методологијата  на Меѓународната класификација на болестите,  се водат ,,Болести на крвта, на крвотворните органи  и пореметувања на имунитетот,,.   Податоците се однесуваат на територија   на општина  Велес, без соседните  Лозово, Чашка и Градско.      

И за крај на овој текст во 2015-та секој велешанец според статистиката на  Центарот за јавно здравје во просек 9,3 пати бил на доктор.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »