речник контакт

Бројот на ученици во велешко се намалува

Утешно, годинава по подолго време има поголем број првачиња. Од есен 20 повеќе од лани.

Петар Печков

Константно во општина  Велес  се намалува бројот на ученици. Така   за последните 14 години e намален за 2.123. Ова се бројките  го покажуваат намалениот наталитет во градот.

Aко во учебната 1999/2000 во Велес имало 6.678 основци тој број во изминатата учебна година бил намален и изнесувал вкупно 4.555 ученици. Намалувањето е драстично изразено за овие 14 години- вели Марија Настова, раководител за образование при Општина Велес.

Споредено со 1999/2000 и 2003/2004 година во Велес има намалување за 912 ученици основци, а споредено со 2006/2007 година бројот е намален за дури 1627 ученици основци. Сепак последната  години има мало зголемување на бројот на првачиња што се должи на владината мерка на трето и четврто дете.  Утешно е што веќе неколку учебни години оваа бројка не се намалува.Добрата вест  е што во новата учебна ќе има повеќе првачиња.

Од учебната  2014/2015 година, од есен ќе има 550 првачиња, што е за 20 првачиња повеќе споредено со лани, вели Настова. Во последниве неколку години бројот на првачиња во општина   Велес е околу 550 деца.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »