речник контакт

Велешанки домаќинки

Виолета Мехмедовиќ е етно вешта жена на Велес

Петар Печков1 место - Виолета Мехмедовиќ

Виолета Мехмедовиќ е етно вешта жена на Велес со нејзината маса составена од ситни зимски благца и соленки подготвени по рецептите на нејзината баба.

\"\"
2 место - Бети Ѓоргиевска

Таа заедно со второпласираната Бети Ѓоргиевска и третопласираната  Марија Стојанова како награда за вложениот труд добија награда патување во Виена.

\"\"
3 место - Марија Стојанова

Десетина велешанки се потрудија да се претстават со подзаборавени јадење и благца, кои на овој начин повторно ги враќаат во живот.За нивниот вкус сведочи и тоа што набргу по оценувањето, тие „изчезнаа“ од масата каде беа поставени.

Средствата собрани од продажбата по пат на лицитација наменети се за изградба на манастир на Попова Шапка. Оваа манифестација „Етно-вешта жена“ ја поддржува традицијата и старите подзаборавени рецепти на македонската жена од пожолтените страници на нивните баби. Организатор на вечерта е „Вешта жена“ заедно со Организацијата на жени од Велес.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

АНКЕТА »

Дали 8-то место на ФК Борец во Првата лига ги задоволи вашите очекувања?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »