речник контакт

Во Интернатот се намалува бројот на ученици

Имало слободни 221 место, годинава биле примени 140 ученика

Петар Печков

Бројот на ученици во општинскиот ученички дом  ,,Лазар Лазаревски,, бележи опаѓање. Ако капацитетот со пролетва распишаниот конкурс  бил  221 ученик, во двата конкурса биле примени, две третини -  140. Или останале слободни 80 места.  В.Д. директорот на оваа институција причина за намалениот интерес ја гледа во лошата уписна политика претходните години.

Проблемот со намалување на бројот на ученици е започнат пред 3-4 години.  Тогашната извршна и локална власт дозволија   отворање на две паралелки, една во Кавадарци, друга во Гевгелија,  чии ученици  учеа во Велес а одлеаја ученици од нашиот дом. Тука е и затворање на спортската паралелка во Гимназијата. Со ученици од тие три паралелки ние го полневме Интернатот и се бараше место плус.  Годинава  бројката на запишани ученици е уште помала, за жал - кажа в.д. директорот Марјанчо Јорданов пред велешките советници. 

Објасни дека од вишокот простории пренамениле за медиотека, за теретана и за слободни активности за играорци и за карате.   

АНКЕТА »

Велес е еден од малкуте градови во Македонија, кои немаат пешачка зона во центарот на градот. Дали сте за улица 8-ми септември од Сармаале до споменикот на Илинденците да биде затворена за сообраќај а тој дел пешачка зона?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »