речник контакт

Во велешката Болница ќе се ангажираат 41 ново вработен ама и натаму има еден лифт

Добиена согласност за вработување на 41 лице од нив 27 медицински кадар а петмина лекари веднаш заминуваат на специјализација. Никако да се реши проблемот со лифтовите

Петар Печков

По вчерашната посета на Министерот за здравство Венко Филипче на велешката Општа Болница беше можност да се добие одговор за проблеми кои  ги чувствуваат и пациентите и лекарите.   

Одговарајќи на новинарско прашање дали  е решен проблемот со недостаток на кадар, хируршкото одделение работи само со двајца општи хирурзи и исто толку има на гинеколошкото одделение, директорот Димитар Стровјаноски кажа дека добиле одобрение од Министерството за здравство и Министерството за финансии за вработување.

Имаме добиено одобрување за вработување на 41 лице, што доктори, што медицински сестри и технички персонал. Од нив 27 се медицински кадар. Со овој конкурс предвидуваме вработување на двајца гинеколози. Имаме помош и од Гинеколошко - акушерската клиника од Скопје која  е присутна со специјалисти за  надминување на  расчекорот од кадар. Петмина доктори веднаш ќе тргнат на специјализација, по еден на  хирургија,  неврологија, педијатрија, гинекологија и рендген дијагностика    - рече директорот Стровјаноски. 

И покрај неколкуте најави дека наскоро ќе започне инсталирањето на нови лифтови во Болницата, тоа не се случи.  Директорот Стровјаноски ја посочи причината -неуспешни тендери.

Двата претходни тендери беа неуспешни, сега во тек е распишан третиот и се надевам среќен тендер, по што по пет години Болницата би го рашила овој сериозен проблем. Кривицата би ја насочил кон економските оператори, па двата претходни тендери пропаднаа а инвестицијата е вредна 50 илјади евра. Во здравството не смеат да се мешаат храната, ѓубрето и материјал од стерилизација  и треба да се пренесуваат во посебни услови - рече Стровјаноски.   

И натаму работи само еден лифт во Болницата. Единствениот лифт  го користат и здравите и болните, се носи храна, се пренесуваат починати.  

АНКЕТА »

Какви специјалистички здравствени услуги користите?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »