речник контакт

Годишнина од смртта на Андреја Карпузов, првиот аптекар во Македонија

Уште една личност која го означува Велес од минатото, за град кој го давал импулсот на живеењето во Македонија

Петар Печков

Во Велес умре Андреја Карпузов, прв Македонец магистар по фармација и прв аптекар во Македонија. Гимназија завршил во Солун, Виша фармацевтска школа во Билиџик, во Турција, а дипломира на Царскиот медицински факултет, отсек фармација, во Цариград, во 1899 година.

Во Велес се вратил во 1903 година и се вработи во општинската аптека. Од 1907 до 1948 година има своја аптека во Велес, која му е национализирана. Роден е во Велес, на 10 октомври 1872 година.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »