речник контакт

Дојде Кинеската Нова година, година на кучето

Саботата на 16 февруари дојде 4715 Нова година во Кина

Петар Печков

Кинеската Нова Година, позната е  како Празник на пролетта, секоја година е на различен датум, а паѓа на првата млада месечина од првиот месечев месец, или околу четири до осум недели пред пролетта.

Датумот е секогаш меѓу 21 јануари и 21 февруари.. Таа во Кина и Тајван стигна  вчера, 16 февруари.  Оваа година е  година на кучето а минатата беше година на  петелот.

Традиционално се одбележува со прослава на едно од дванаесетте животни кои се основа на кинеската астрологија. Оваа прослава е една од најважните во Кина. .

Според кинеското учење, оваа година ќе донесе повеќе мудри одлуки, ќе се создадат темели за нови почетоци, ќе бидеме  снаодливи, издржливи и ладнокравни во потенцијало тешките моменти.  Во годината на петелот повеќе време ќе минеме во хармонија со фамилијата и пријателите.  

АНКЕТА »

Дали 8-то место на ФК Борец во Првата лига ги задоволи вашите очекувања?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »