речник контакт

Езерото Младост позеленеа

Причина е цветењето на алгата

Петар Печков

Посетителите кои продолжениот прво мајски и Велигденски  викенд беа на езерото Младост, беа изненадени од бојата на водата. Таа е променета, сега е зелена и  матна.  Причина за ова е цветењето на алгата, кое се случува три пати во текот на годината. За разлика од минатите години, кога се  првото се случуваше кон крајот на месец мај,  годинава се случи многу порано, почетокот на месецот.

Оваа алга му дава и лековитост на водата, иако овој период, за волја на вистината има малку капачи. Ама затоа има многу рибари. Вообичаено овој процес на цутење на алгата и промена на бојата на езерото трае една седмица. Но освен што бојата е зелена, нивото на езерото и натаму е многу високо, поплавени се плажите и делови од крајбрежјето.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »