речник контакт

Екологистите делеа платнени торби за пазарање, наместо -пластични кеси ( фото)

ЕД Вила Зора бесплатно подели 400 торби, од различна големина

Петар Печков

 Четиристотини платнени торби беа разграбани за 20-тина минути од страна на минувачите во центарот на градот. Истите се делеа бесплатно. Велешани  покажаа голем интерес за користење на овие торби, наместо пластичните со кои најчесто пазарат.Ова акција беше дел од проектот  ,,Пластични кеси-НЕ БЛАГОДАРАМ"на ЕД Вила Зора а се одвиваше на плоштад Сармаале.

 Во рамките не проектот ,,Мисли глобално, делувај локално поделивме 400 платнени  троби од различна големина. Целта  беше да се намали употребата на штетните пластични кеси,  тие се опасни по околината се разградуваат илјада години. Најдени се нивни делови во рибите од океаните. Во Македониај се користат толку многу, што може да  се прекрие неколку пати површината на цела држава. Нивното користење не е здраво, оти се  пренесуваат вируси  и бактерии по производите кои потоа ги  користиме - изјави Ненад  Коциќ, претседател на ЕД Вила Зора.   Акцијата е финансиски поддржана од  проект преку ЕУ.  

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »