речник контакт

Ексклузивни фотографии од Првата Зимска Олимпијада

Таа е одржана во Француски Шамони 1924-та година

Петар Печков

На 25 јануари 1924-та година во зимскиот центар Шамони во Франција, отворени се првите Зимски Олимписки игри.

 Учествувале 258 спортисти во 9 спортови. прв медал освоил домашниот лизагаш во брзо лизгање Шарл Жеватру на 500 метри.

 Медали освоиле 10  земји, намногу Норвешка 17 а втора е Финска со 11.  Учествувале 16 држави,  Австрија, Белгија, Велика Британија, Италија, Југославија, Канада, Латвија,  Норвешка, Полска, САД, Унгарија, Финска, Франција, Чехословачка, Швајцарија, Шведска.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »