речник контакт

Завршија 46-тите Детски Рацинови средби

Добитник на највисокото признание наградата Гран При е ученичката Стефанија Бајрактарова од Велес

Петар Печков

Завршија 46-тите Детски Рацинови средби, кои се одржаа петокот и саботата во Велес. На манифестацијата  се одржа научен Симпозиум на тема ,,Детето,книгата,читањето ,, како и промоција на книгата од  Горјан Петрески ,,Јавачот на Божилак,, и  изложба  на делата од  минатогодишната ликовна вајарска работилница во куќата на Кочо Рацин .

Детските Рацинови средби покрај другарувањето и негувањето на творештвото на Коста Солев Рацин имаат и натпреварувачки карактер. Учествуваа 60 деца од 16 училишта а на конкурсите учествувале 200 творби.  Доделени се повеќе награди во следените категории.

добитник на највисокото признание наградата  Гран При  е ученичката  Стефанија Бајрактарова 8 одд
ООУ„Блаже Коневски“ Велес
Ментор Иванка СлавковскаКатегорија од 1 до 5 одделение
1 награда Мартина Стојанова 5 одд
ООУ„Коста Рацин“-Подареш Радовиш
Ментор  Анета Јанковиќ
2 награда  Марко Попов 2б одд
ООУ„Благој Кирков“ Велес
Ментор Ленче Димовска
3  награда Адиса Авдовиќ 4 одд
ООУ„Рајко Жинзифов“ Велес 
Ментор Невенка Ѓошева

категорија од 6 до 8 одделение поезија
1 награда поезија
Ана Марија Радевска 8
Оу„Св Климент Охридски“Битола
Ментор Мирјана П Стојановска
2 награда  поезија
Берна Асанова 6 одд
ООУ„ Крсте Петков Мисирков“ Радовиш
Ментор Викица Манолева
3 награда пеозија
Ивана Мерџаноска 6 одд
ООУ „Гоце Делчев“ Гостивар
Ментор Анѓелко Јанкоски

1 награда проза
Милена Боризовска 8  одд
ООУ„ Христијан Карпош“Куманово
Ментор Сања Јакимовска
2 награда  проза
Павлов Михаил 6 одд
ООУ,,Св Кирил и Методиј“ Велес
Ментор Маја Јовановска
3 награда  проза
Викторија Алексиоска 8 одд
ОУ„Кочо Рацин“ Охрид
Ментор Наташа Неданоска

Награди од  ликовно вајарската работилница
вајарска
1место Орданче Рибарски ментор Илчо Стојановски
2 место Буба Мијакова ментор Јасна Мијакова
3место Рената Арсовска ментор Сашко Арсовски

ликовна
1 место Марија Николовска ментор Наталија Ѓоргиева
2 место Христијан Најдов ментор Стефка Величковска
2 место Александра Митева ментор ЈаснаМијакова
3 место Марија Стојанова менторСнежана Стефановска
3 место Николче Ѓорѓиески ментор Светлана Гацева

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »