речник контакт

Заклетва даде 37-та генерација војници доброволци (фото)

Од вкупно 86 војници во февруарската класа на АРМ, припаднички на женскиот пол се само шест

Петар Печков

Рамноправни, но само на зборови. Така доброволците го коментираа присуството на само шест девојки, во редовите на АРМ кои денес на 8-ми март денот на жената,  положија заклетва. Половината од нив се мајки со деца, кои следните три месеци ќе бидат грижа на татковците.  А вкупно заклетва дадоа 86 припадници во 37-та генерација на војници кои доброволно отслужуваат воен рок, во велешката касарна ,,Алексо Демниевски Бауман,,.  

Сите членови од машкиот пол во семејството имаат служено војска и тоа беше предизвик за мене да ја продолжам таа традиција.  Сакав да го искусам тоа што тие го искусиле. За овие неколку дена иако е тешко, но е ново прекрасно искуство, да се научи на ред, дисциплина. Овде сите сме исти, се поддржуваме меѓусебно, нема разлика на пол, националност.  Запознав нови луѓе, командири, задоволна сум - рече  Александра Јакимова од Скопје.   Меѓу припадниците на АРМ беше и кајакарскиот репрезентативиц Енис Небиоски. Тој наместо на патеката, следините месеци ќе ги посвети на воените вештини.

 Војска како професионални војници имам двајца постари колеги. И јас решив да одам по нивниот пат да отслужам војска, да бидам професионален војник. А кајакот може да паузира некој месец, имам само 19 години и ќе продолжам со овој спорт - рече Небиоски.  

Да се носи униформата е гордост, привилегија и одговорност, хуманост и пожртвуваност. Пример за ова е неодамнешната автобуска несреќа кај село Ласкарци , каде четворица наши војници од армијата применувајќи ги стекнатите вештини и знаења, со храброст и лично залагање навремено укажаа помош и навремено извлекуваа од настраданите. Ова не е единствен пример. Нашите припадници се тука и во шумските пожари, поплавите и други непогоди. Горди сме што имаме вакви припадници - рече  генерал мајор Асем Нуредин, заменик началник на Генералштаб.  

АНКЕТА »

Колку сте задоволни од настапот на македонските репрезентативци на ЕП во одбојка?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »