речник контакт

Зафирчев и Љутков ја воодушевија публиката и критиката во Умаг

Настапувајќи на фестивалот ,,Златен лав,, во Умаг со претставата ,,Во самотијата на памучнтие полиња,, велешките актери ја освоија хрватската јавност. Заради автеничност на одзивот, на хрватски јазик ТРМР ексклузивно ви ги донесува изјавите на жирито.

Петар Печков

Nacionalno kazalište JHKDžinot gostovalo je s metaforičnom
predstavom, višeslojnom u strukturi i značenju, radenom na tekst najizvodenijeg suvremenog francuskog pisca Bernarda-Marije Koltesa, u režiji Deana Damjanovskog, koja živi i putuje svijetom 10 godina.

U umaškoj kazališnoj dvorani susrelo se dvoje stranaca, klijent i diler, koji, ne otkrivajuci predmet svoje
trgovine, stvaraju prikaz nesigurnog svijeta i nemogucnosti
medusobnog razumijevanja. Koltesov je poetski rječnik izuzetno bogat, a dvojica likova, koje utjelovljuju izvanredni Vasil Zafirčev i Zoran Ljutkov, ostala su vjerna brzim dijaloškim izmjenama replika.

Iako je korišten makedonski jezik, publika koja ga (dovoljno) ne poznaje nije ostala zakinuta,vec su joj glumci omogucili da svoj doživljaj gradi na njihovim pokretima, mimici, simbolima, izmjenama tonaliteta i intenziteta glasa.

Predsjednica žirija Sibila Petlevski čestitala im je na “kompleksnoj izvedbi koja je u svim segmentima bila doraden projekt” i time ju impresionirala, kao i na “glumačkoj suigri, koreografski, režijski i energetski savršeno uskladenoj”.

Čistoca igre, režije i koreografije, svježina i uigranost glumaca koji se ispreplicu i nadopunjavaju fascinirali su člana žirija Mirana
Hajoša. “Preciznošcu govora, beskrajno očišcenim pokretom,
minimalnim korištenjem promjena kostima i scenografije stvorili ste ritual sa svim makedonskim tradicijama, koji govori o ključnom problemu odnosa medu ljudima danas. Velikim dijelom za to treba zahvaliti mladom redatelju, ali iznad svega glumcima koji uspijevaju dati toliko sebe da čak daju i makedonskom teatru”, zaključila je Gotovac.

 Со оваа претстава Зафирчев и Љутков имаат настапувано во Њујорк, Сасари -Сардинија, Елбасан и Санкт Петерсбург.

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »