речник контакт

За времето и политиката сите муабетат

Нов перформанс ,,Враќање од рајот,, на Лиса Клите

Петар Печков

Трет перформанс за ред, по улиците на Велес, дел од Фестивалот на алтернативен театар ,,Импакт,,.    Ако по првите два дена имавме  ,,темни,, теми, за молкот и за безличноста, овој пат поведра  повесела тема. Лица накитени со цветчиња шетаа по главната градска улица.  Темата на авторот беше ,,Време, цвеќе и политика,,. 

 Секој од нас, без исклучок од каде е, пол, раса, вера разговара на овие теми. Сите не интересира какво време ќе има, сите ,,бистриме е политика,, сите сакаме цвеќе. Овие се универзални теми, без граници и затоа се реши да ги споделам во Вашите сограѓани. Гледам дека има интеракција, луѓето сакаат да направат селфи, што ме радува - рече авторката Лиса Клите од Данска. 

Цветовите никнуваа од меките делови на телото на човекот а проектот ја претставува убавината, рајот.  Утре тие претпладне повторно ќе прошетаат по улиците на Велес. И овој перформанс пролетва беше претставен на Прашкото Квадринале.  За напладне е последното т.н. ,,племе,,    наречено ,,Булки,, на авторот Емили о Брајен до Ирска.  

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »