речник контакт

Значи, значи, значи, значи

Што ли значи, значи? Колку пати овој збор го слушате кај соговорникот, кој безмилосно го повторува а нема никакво значење. Така беше случајот со дефинитивно, со така, со нели...

Петар Печков

Во книгата ,,Наставникот,. носител на промените,, од Божидар Јовиќ за зборот значи следува ова објаснување:

Во комуникацијата  не употребувајте вметнати зборови кои ништо не му значат на соговорникот и не ве разбира. Зачестената употреба на зборовите од испразнет вид, како што се: овој, така, значи, нели, го отежнува разбирањето.

Заменете ги со зборовите: договорено или да. На сите нам ни пречи кога некого слушаме а тој употербува празни зборови и потоа веќе не го слушаме. Нашето внимание е свртено кон зборот кога повторно ќе се употреби.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »