речник контакт

Зошто Езеро Младост поцрвене, зошто Тополка побеле

Екологисите реагираат, се бара причината за нескојдневните бои на овие води

Петар Печков

Езерото Младост, во делот кај првата плажа, на приодот од Велес, поцрвене. Бојата први ја виделе реибарите, кои алармирале до  екологисите. Членовите на ЕД Вила Зора беа на терен,з д аконстатираат што се случува.

Дамката коај е  црвена и чија големина постојано варира е  присутна во еден дел кај првата плажа на влезот. Прошетавме и покрај брегот од другиот дел, но не  воочивме дека е присутна било каква  промена. Не знаеме дали е некаков природен феномен  или пак загадување. Очекуваме надлежната инспекција, која ја информиравме,  да го даде одговорот - изјави Ненад Коциќ претседател на ЕД Вила Зора. 

Познавачите на водите од езерото, додаваат дека не може да   станува збор за цутење на алгите,  оти тогаш бојата е зелена, никако црвена, како цигла .  

Во четвртокот вечер пак, кога илјадници велешани квечерината одеа  на манастир, беа сведоци, дека реката Тополка  пред вливот во Вардар, беше со неприродна бела боја.  

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »