речник контакт

Зрак, звучно списание за слепите лица

Здружението на слепите лица од Велес го промовираше „Зрак“ првото звучно списание во Македонија наменето за оваа категорија лица со посебни потреби.

Никола Солев

Здружението на слепите лица од Велес го промовираше „Зрак“ првото звучно списание во Македонија наменето за оваа категорија лица со посебни потреби. Тоа е со едукатитивно – забавен карактер и освен велешките слепи лица тоа ќе го добиваат и останатите Здруженија во земјава. Списанието „Зрак“ ќе се дели бесплатно и ќе излегува еднаш месечно.    Пристапот до информации е еден од двата најголеми проблеми на слепите, по тој со движењето. Со овој проект делумно се нуди дел од решението за читање на овие лица.

- Во него ќе има содржини наменети за ова категорија лица, пред се за  технички помагала за слепите, светските чуда, кулинарски рецепти, хумор, спорт, мистерии. Ова списание е продолжение на едно слично кое излегуваше пред 10-тина години, но тогаш на аудио касети. Сега се прилагодивме на новите услови и новото време, тоа се печати на цд – изјави Тони Пајдаков секретар на Здружението на слепите лица во Велес при промоцијата на првиот број.

Тој потсети дека најдобро е за слепите лица е да се чита преку Брајово писмо. Тие ја имаат издадено и првата библиотека од 10 наслови, книги од македонски и светски автори, но за да продолжат со оваа дејност, единствени во Македонија, ќе им требаат околу седум илјади евра за  набавка на соодветен печатар. Здружението во Велес располага и со два компјутери наменети за слепите лица, на кој тие можат да работат.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »