речник контакт

Иванов претседател, ВМРО-ДПМНЕ со 61 пратеник

Велес ќе има два пратеника: Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ и Марјанчо Николов од СДСМ. Какви се резултатите на гласањето за претседателските и парламентарните избори од Велес и соседните општини

Петар Печков


 Според неофицијалните резултати на ДИК  нов претседател на Република Македонија е Ѓорге Иванов. По пребројани 99,9% од Избирачките места тој  како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ го победи Стево Пендаровски од СДСМ .

Претседателски од 99,9% ИМ        966.843     54,33%
Ѓорге Иванов ВМРО-ДПМНЕ           534.154      55,25%
Стево Пендаровски  СДСМ            398.008     41,17%
                             Велес       Чашка       Лозово          Градско
Ѓорге Иванов      19.702        1.985          1.093           1.413
Стево Пендаровски 11.216     747            529               808

Гласале    Велес: 31.748  68%       Чашка   2.830  48,45%     Лозово:    1.677   79%           Градско:         2.275  72%За парламентарните  избори  по исто така  пребројани 99,9% избирачки места победник е ВМРО- ДПМНЕ со 61 пратеник, СДСМ има 34, ДУИ 19, ДПА 7, ГРОМ и НДП по 1.
 
Во изборната единица 3, каде е Велес состојбата според ДИК е следна  

 Излезени 198.813  70,78%    од  сите  682 ИМ
 ВМРО-ДПМНЕ  56,42  112.176         мандати 13
 СДСМ                 28,71   57.088       мандати   7

Велес                     84  ИМ                    
ВМРО-ДПМНЕ     18.123        56,12     
СДСМ                   9.563     29,61        
ДУИ                        1.101     3,41        
ГРОМ                        945       2,93          
ВМРО-НП                 366        1,13           
КПМ                          324      1,0            
ДМ                            283    0,91            
СДПМ                       203      0,63           
ДПА                          195     0,60         
НДМ                           90     0,28             
Гласале                  32.295    69,38% 

Чашка  30     ИМ
ВМРО-ДПМНЕ                1.711                
СДСМ                              552                    
ДУИ                                 938                     
ГРОМ                             49                    
ВМРО-НП                       51                  
КПМ                                8                     
ДМ                                29                   
СДПМ                            17                   
ДПА                              203                    
НДМ                                0                      
Гласале                  3.671       63%  


Лозово 9 ИМ     
ВМРО-ДПМНЕ  1.016                    
СДСМ                   445                     
ДУИ                        24                        
ГРОМ                        41                     
ВМРО-НП                 22                          
КПМ                           9                         
ДМ                             19                           
СДПМ                       11                           
ДПА                           10                         
НДМ                            5                            
Гласале                  1.679    79%          

Градско 11 ИМ
ВМРО-ДПМНЕ          1.197
СДСМ                        586
ДУИ                            43
ГРОМ                       115
ВМРО-НП                   13
КПМ                          215
ДМ                              21
СДПМ                          12
ДПА                             13
НДМ                              5
Гласале                 2.279         73%

податоците се  од официјалната страна на ДИК

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »