речник контакт

Како одвнатре изгледа Црна џамија

Дали сте биле во Џамија?

Петар Печков

Дали сте биле во Џамија? Еве можност тоа да го сторите тоа визуелно. Како изгледа Црна Џамија во Велес, лоцирана во близина на Стариот мост.

\"\"

Има три говорници, од каде оџата се обраќа кон верниците, во зависност од верскиот празник, но и од чинот на свештеникот.

\"\"

Има и специјален простор од каде жените можат да ги следат верските обреди, кој е на високо и заграден со пердиња.
 \"\"


Џамијата во Велес ја опслужува оџата Бесим еф Абдули (секретар на муфиството на велешко-повардарскиот регион) кој од неодамна е одговорен за целото Повардарие.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »