речник контакт

Кога првиот воз дојде во Велес и Македонија

Велес е првиот град во Македонија кога на денешен ден, уште пред 137 години возот засвири на железничката станица.Тогаш кај Саат кулата.

Петар Печков

 На денешен ден 9-ти април 1873 од Солун во Велес пристигна првиот воз. Затоа  9 Април е  Ден на македонските железничари.

Овој ден е од големо значење за градот бидјеќи ја донел Европа во него и благодарејќи на тоа Велес започнал нова страница во неговото богато културно и историско минато.

АНКЕТА »

Дали учениците од 1-ви септември треба да тргнат на настава во училиште?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »