речник контакт

Коцевски ќе го возобновиме Паркот на хероите

фестивалот на античка драма Стоби повторно да го вратиме таму каде што и прилега, во античкиот театар во Стоби

Петар Печков

За жал како и во многу други вредности во областа на културата и уметноста, заради несоодветната грижа Велес заостанување во минатите години.

Нашата намера е во наредниот период Велес повторно да го направиме да биде еден од стожерите на македонската култура и уметност. Така како што тоа го правевме во изминатиот период кога на моја иницијатива советот на општината ги донесе одлуките за основање на меѓународниот фолклорен фестивал на интернационалниот фестивал на античка драма, на сликарско-копаничарската колонија.

Се ќе направиме во наредниот период Рациновите средби повторно да ги издигнеме да бидат една од најважните културни манифестации во Република Македонија, а не само во Велес.

Планираме фестивалот на античка драма Стоби повторно да го вратиме таму каде што и прилега, во античкиот театар во Стоби, а не да се организира тука во Велес. Исто така планираме бројни зафати со кои ќе ги подобриме состојбите во областа на културата.

Една од нашите намери е исто така да го возобновиме паркот на хероите и извадените писти кои сега се фрлени во некој подрум во спомен костурницата да ги вратиме таму каде што беа заедно со бистите од најпознатите револуционери од Велес.

Планираме доста да се инвестира во ревитализацијата на културното наследство со цел да создадеме претпоставки во наредниот период да се развива културниот туризам во Велес, затоа што Велес има богато културно наследство.

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »