речник контакт

Коштаните во велешко бргу се обраа и продадоа

Родот од десетина тони се продал на големо

Петар Печков

Костените во велешко есенва имаа слаб род, така што бербата за кратко време  заврши.  Ова сезонско овошје успева во селата Горно Врановци  и Долно Јаболчиште. Ама уште на почетокот од сезоната, костенот стана дефицитарен на пазарот. На градскиот пазар го има во мали количества и тој се продава за 140 -150 денари од килограм. Собирачите годинава немаа многу работа, ниту пак ќе има дополнителен прилив во скромниот домашен семеен буџет. 

Од овој крај се откупуваше од 50 до  70 тони коштани во сезона. Есенва се собраа не повеќе од 10 тони. Лошо беше времето,  суша со месеци без дожд- влага, така што коштанот го снема бргу. Се откупуваше на големо по 70 денари за килограм  и се топтан  се продаде – вели жител од селото Горно Врановци.  

Костенот кој го има во изобилие во природата на  овој дел од централна Македонија, населението го собира по шумите и претставува дополнителен приход, бидејќи повеќето се невработени.  Питомиот костен во Македонија  го има  и  во   дебарско -струшкиот регион, битолско -прилепски регион, скопско  и струмичко.

АНКЕТА »

Велес е еден од малкуте градови во Македонија, кои немаат пешачка зона во центарот на градот. Дали сте за улица 8-ми септември од Сармаале до споменикот на Илинденците да биде затворена за сообраќај а тој дел пешачка зона?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »