речник контакт

Лалино дрво, во Америка и во Велес

Се сеќавате колку прашина се крена кога се засадуваа овие дрвја, кои денес го разубавуваат градот

Петар Печков

 Ова е лириодендрон, или лалино дрво. Припаѓа на семејството магнолии. Во Велес ги има пред НА-МА и Чешелот и  на тротоарот  кај Судот.  Еве како изгледаат денес.

Само за потсетување кога се засадува некаде 1996-та дали помните каква гужва имаше за нив, колку прашина се крена дали се потребни или не. Тогашната дилема и став, времето ги прегази.

 Само уше податок дека расте во висина до 30 метри, пречник до два метри, цветот му е како на лале. Ова дрво на државите Индијана, Кентаки и Тенеси од САД.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »