речник контакт

Лани во Велес собрани 4.110 крвни единици

Планот натфрлен за 220,1 отсто. Две третини од собраните крвни единици се од индивидуални дарувања, надвор од акциите

Петар Печков

Изминатата 2017-та година во Одделението за трансфузиона медицина во Велес биле собрани  4.228 крвни единици.  Во 29  организирани акции на  крводарување имало собрани 1.311  додека самостојно дошле, подале рака и дарувале крв  и собрани се   2.917  крвни единици, информираа од Општинскиот Црвен Крст на Велес. 

Но од минатата година воведена е новина, и крводарувањата се водат во општината од каде е дарителот. Поради ова  118 крвни единици  собрани во Велес изминатите  12 месеци не влегуваат во конечниот број, па тој изнесува 4.110 крвна единица. Или планот е реализиран со 220,1 отсто.

Споредено со 2016-та има повеќе оти тогаш имало собрани 4044 крвни единици.  118-те крводарувања се на дарители најчесто од соседните населени места од општина Лозово и селата околу, како Каратманово  а дарителите својата крв ја даруваат во Одделението за трансфузиона медицина во Велес, но од лани се забележуваат како крвни единици во Општина Свети Николе.

Во овие 118 крвни единици има и дарители од други градови, кои дарувале крв во акциите во велешката касарна а тука биле војници -доброволци или платени војници а се на работа во Велес. 

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »