речник контакт

Мал Вардар, голем проблем за регатата

Нискиот водостој на реката Варадар им создаде голем проблем на учесниците на Вардарската регата,првито ден. Вториот ден ваардр порасна и проблемите отпловија

Петар Печков

Првиот ден од Вардарската регата Гемиџиите имаа голем проблем, нискиот водостој на реката Вардар. И покрај барањата на организаторот до ЕЛЕМ за да се пушти вода од езерото Матка, тоа не се случило.Поради воа сплавот, гемијата на неколку места морале да ја носат на раце.

Поради тоа со големи напори, учесниците стигнаа до првото ноќевалиште воениот полигон Криволак, но три километри пред планираната цел.Оваа должина  требаше да ја надокнадат денес. И додека нашите, велешки учесници се жалеа на условите на патување, гостите од Ниш велеа ова е песна, каде се сме пловеле. Мислејќи на реките Тара и Дрина.  

 Последните информации се дека, денес петок, немало проблеми, откако вардар имал пвоеќе вода и сега сплаварите се во Демир Капија иако имаа поголема дожина за пловење.Утре се вози најозбудливата, низ Демикаписката клисура, единствено и неповторливо доживување.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »