речник контакт

Мапа со превод на држава, чие име што значи

Изворите што ги користела мапата се од книгата на фактите на ЦИА и Оксфорд јуниверзити прес. Македонија ја превеле како земја на ....

Петар Печков

Буквален превод на имињата на државите и неверојатно детална мапа е  создадена од „Неомам“ за нивниот клиент „Кредит Кард Компер“. Во мапата се вклучени етимолошките значења на секое име на земјите во светот. Изворите што ги користела мапата се од книгата на фактите на ЦИА и Оксфорд јуниверзити прес.

Европа има долга историја на истражување, а многу имиња на земјите ги вклучуваат луѓето што ги истражувале. Европа е позната како лулка на цивилизацијата - место од кое произлегува целото човечко живеење.

Имињата на нејзините земји откриваат историја на домородните култури и колонизација. Интересно, за Македонија, буквалниот превод е земјата на високите луѓе.

Азија е богата со култура и историјата се рефлектира во имињата на нејзините држави. Имињата на државите во Северна Америка раскажуваат приказна за европската колонизација. Јужна Америка има некои од најразновидните екосистеми на планетата и е дом на една од најголемите реки: Амазон. Океанија можеби е најмалиот континент, но има разни пејзажи - од тропски дождовни шуми до вулкани и пасишта.

прочитај повеќе:  https://www.creditcardcompare.com.au/blog/world-map-literal-translation-country-names/

АНКЕТА »

Дали учениците од 1-ви септември треба да тргнат на настава во училиште?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »