речник контакт

Мерното место за квалитетот на воздухот во Велес, ќе проработи во декември

Мониторингот не работи од јули лани и велешани толку време не знаат каков воздух дишат

Петар Печков

Мерната станица на  Министерството за животна средина во Велес,  ќе проработи на почетокот од декември. Ова денес го најавија од ресорното министерство а во рамките на планот за заштита од загадувањето на воздухот, кое деновиве се јави во повеќе градови во Македонија.  Мерната станица во Велес е лоцирана во близина на градинката во населбата Тунел. 

Државниот мониторинг систем,  направи замена на неисправните инструменти во пет мерни станици, а до декември годинава ќе бидат заменети и неисправните инструменти за мерење на ПМ 10 честички на мерните станици во Лисиче, Велес, Кавадарци и Гостивар - информираа од МЖСПП.  Дополнуваат дека е извршено и мапирање на сите капацитети кои се наоѓаат во близина на мерните станици.

Инструментот за ПМ 10 во мониторинг станицата „Велес 2“ е во функција од 2004 година. Со оглед на староста, тој не е во функција од летото, од јули лани. Поради тоа година и пол велешани не знаат каков воздух дишат. 

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »