речник контакт

Монографија шест децении Здружение на пензионери Велес

На стотина страници во ,,Да не има и кога ќе не нема,, со повеќе десетина текстови и фотографии, се запишани настани од работата на Здружението

Петар Печков

По повод 60 години  од постоењето нa Здружението на пензионерите од Велес, недоамна излезе од печат монографијата ,,Да не има и кога ќе не нема,,.

На стотина страници, со повеќе десетина текстови и  фотографии,  се запишани настани од работата на Здружението, од животот на пензионерите во велешко.  Меѓу  трајно забележаните манифестации е и ,,Благцето на баба,, бренд по кој Здружението на  пензионери од  Велес е познато низ  цела Македонија.   

Во монографијата има текст и фотогрфафии од работата на  пеачката група на пензионерите од Велес, кои за кратко време остварија голем усепх на џцентеи низ Македонија, со нивниот инвентивен настап и убава изведба на традиционалните песни од велешко.   

Со репортажи  за неколку реконстирурани домови во велешко,  каде престојуваат пензионерите овековечени се собиралиштата во Богомила, Чашка, Градско, Отовица... Издавач на  монографијата ,, Да не има и кога ќе не нема,,  е Клубот на писатели ,,Коста Солев Рацин,, од Велес. 

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »