речник контакт

Наградените фотографи на натпреварот „Вики ја сака Земјата 2015 во Македонија“!

Натпреварот учесниците од Македонија понудија вкупно 10.243 слики, што претставува највеќе слики по глава на жител од сите земји учеснички!

Петар Печков

Вики ја сака Земјата  е натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за спомениците на природата, заштитените природни подрачја, како и сите природни убавини во Македонија. Натпреварот беше првпат организиран во 2013 г. од страна на Википедија на украински јазик, a во 2014 г. се спроведе во повеќе различни земји, меѓу кои и Македонија, и тоа со голем успех.

Целта на натпреварот е да соберат  фотографии од македонските национални паркови, природни резервати и заштитени споменици на природата. Овие фотографии потоа ќе можат да се прикачат на Заедничката ризница на Викимедија под слободна лиценца, а понатаму ќе можат да се користат за илустрирање на статии за тие области на Википедија, како и за други слободни проекти!

Најуспешните фотографии според оценката на стручно жири се  наградени со парични награди, и тоа:

Една прва награда – денарска противвредност од бруто 300 евра Чамец во водите на Охридското Езеро Автор: Дарко Цветаноски

Една втора награда – денарска противвредност од бруто 200 евра Поглед на езерото Козјак од хеликоптер Автор: Љубиша Богоевски

Три трети награди – денарска противвредност од бруто 100 евра  Зима над Преспанското Езеро Автор: Иван Трпков,  Манастирот „Св. Никола Шишевски“, Матка

Автор: Борис Гаџовски, Гасеница на ластовичина опашка Автор: Мартин Ташкоски

Наградени се  петте најголеми придонесувачи, во денарска противвредност од бруто 100 евра

Петмината наградени за број на фотографии  се следниве:

Место Име и презиме Фотографии

1 Дарко Николовски 1 619

2 Николина Николовска-Христовска 1 455

3 Мирка Попивановска 1 217

4 Тамара Савеска 1 108

5 Рашо Аврамовски 1 024

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »