речник контакт

Најстарата икона во Велес и велешко е од пред 2,5 века

Датира од 1766 година и се наоѓа во една од велешките цркви

Петар Печков

Ова е најстарата икона во Велес и велешко, стара е повеќ од 2,5 века. Нацртана е  1766 година од непознат автор. На неа е ликот на Св. Богородица со нејзиниот син Исус. Од разбирливи причини, колкава цена на црниот пазар имаат ваквиот реликти, местото каде е таа нема да го откријам. Иако таа ја имаат видено повеќето велешани, но не знаат дека станува збор за највредната икона во регионот. Во морето други икони, околу неам  ретко кој ќе ја примети. Во прилог  се и неколку други вредни икони од велешко.

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »