речник контакт

Најстарото училиште во Македонија

Жителите на Башино село се горди на зградата која се наоѓа во нивното село, бидејќи велат таа е најстарото училиште во Македонија.

Петар Печков

Жителите на Башино село се горди на зградата која се наоѓа во нивното село, бидејќи велат таа е најстарото училиште во Македонија. Овие нивни зборови ги потврдуваат и вработените од Народниот музеј во Велес, според чија документација зградата припаѓа на првото училиште во Македонија, кое било световно и потекнува од 1812 година. Него го финансирал и помагал, таткото на преродбениците браќата Петковиќи, Димитрија Петковиќ и истото работело до 1912 година. Денес таа е запуштена и заборавена, иако е вреден споменик за преродбата во Македонија.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »