речник контакт

На денешен ден 19 јуни 1997 починал Георги Арсовски

Поет, автор на шест кгиги, велешанец за кого малку се знае

Петар Печков

Во Скопје 1977 година умре Георги Арсовски, македонски писател и литературен критичар. Во 1966 година ја објави првата книга "Приказни за мојот син", а во 1977 година последната книга "Монолози" (поезија).

Роден е во Велес, на 15 јануари 1927 година. бил македонски поет, раскажувач и критичар. Завршил фармацевтска школа. Член на ДПМ од 1966 година.

Негови дела се:  Приказни за мојот син (раскази за деца, 1966), Во нов круг (критики и есеи, 1972), Отаде денот (раскази, 1974), Без проштевање (поезија, 1975), Сребрени потоци (антологија, 1977), Монолози (поезија, 1997).

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »