речник контакт

На Св. Трифун некогаш и жените славеле

Фотографија од далечната 1958, во дворот на црквата Св. Пантелејмон

Петар Печков

 ТРМР дојде до фотографија кога уште во далечната 1958-та се одбележувал Св. Трифун. Иако друг систем сепак лозарите од градот се собрале во дворот на црквата Св. Пантелејмон и го одбележале денот.

Како што се гледа и како што доликува со вино и ракија. Но фотографијата сведочи за уште еден момент. На одбележувањето имало и жени, што денес ретко се случува. Овој празник како да стана машки.

Фотографијата е на Нада Боцева а е со посвета од Ѓорѓи Николов Гајдов – Балкански.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »