речник контакт

Не очекува пролет сo над просечни врнежи и со закани од поплави

Пролетта доаѓа вторник во 17,15ч. во зимски услови

Петар Печков

Најубавото годишно време, според  многумина, пролетта доаѓа вторник 20 март  во 17,15ч. Тоа астрономски и календарски. Но метеоролошки ќе причекаме. Таа дојде и претходните денови, но токму кога според датумот и часот треба да стигне , ќе владее зимата. И некој ден потоа. Со најави за снег.  Тоа се однесува за Северната полутопка, а на Јужната започнува есента.  Сонцето во Велес  утре -вторник, ќе изгрее во 5,38 ч. а ќе зајде во  17,45ч. Или денот ќе трае 12:07 часа. Тоа е пролетна рамнодневица. Пролетта ќе трае 93 дена, до 21-ви јуни во 11:07 часот кога календарски почнува летото.

Што се однесува до временската прогноза за оваа пролет според  специјализираната страница  ttps://www.accuweather.com   има закани  од  поплава. Областите под Алпите на Балканскиот полуостров ќе бидат изложени на ризик за поплави.

"Додека голем дел од зимата немаше значителен дожд и снег на Балканот, доцнењето во зимскиот период ќе се одложи за на  пролет". Дождови и грмотевици ќе доведат до над-нормални врнежи од Грција до Романија и Унгарија.

Системите на бурни бури ќе резултираат со неколку последователни денови на врнежи на дожд на иста локација, зголемувајќи го ризикот од поплави. Промената и дождливото време ќе се комбинираат со планински снежни врнежи, за да го зголеми ризикот за поплави.

"Долготрајните поплави се можни поради честите врнежи од дожд и топењето на планинскиот снег, што би можело да резултира со задоцнувања на развојот на  културите од целиот Балкан", рече Ројс.

Заедно со заканата за поплави, ќе има загриженост за лизгање на земјиштето кое може да ги загрози површините на Динарските Алпи и Балканските планини.

еве ја целосната временска прогноза 

https://www.accuweather.com/en/weather-news/2018-europe-spring-forecast-severe-weather-to-target-eastern-and-central-europe-shift-to-drier-warmer-weather-from-uk-to-france-and-spain/70004191

АНКЕТА »

Дали 8-то место на ФК Борец во Првата лига ги задоволи вашите очекувања?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »