речник контакт

Нова химна, заштитен знак и маскота

Општина Велес ги доби химната, заштитниот знак и маскотата.

Петар Печков

Општина Велес ги доби химната, заштитниот знак и маскотата. Советниците едногласно решија химна на градот да биде [b]„Болен ми лежи Миле Попјорданов“[/b] песна која се поврува со Гемиџиите и националниот идентитет на македонецот, иако имаше забелешки поради нејзината тажна нота. За маскота е избрана [b]видрата[/b], интелегентно, остроумно и пргаво животно која живее во реките Тополка и Бабуна со мислење дека е добро да за маскота да биде избран белоглавиот орел, кој е пред изумирање. Заштитен знак е избрана [b]афионова чушка[/b], која порано била најзастапеното индустриско растение и одбележува долг историски период во велешко а сега скоро и не се сади.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »