речник контакт

Одбележан денот на меѓународната заштита

Се делеа летоци и беше претставен дел од опремата на Дирекцијат за заштита

Петар Печков

Први март е Светски ден на цивилната заштита, востановен од 1990-тата година.  Дирекцијата за заштита и спасување, која е правен наследник на цивилната заштита во земјава, во деветгодишното постоење успешно се справува со последиците од  природните непогоди и други несреќи, заштитувајќи ги луѓето и нивните имоти, како и  природните богатства. 

Како Дирекција најмногу работа имаме во гаснењето на пожарите а во одредени делови од годината кога има поплави, па во пасување на лицата и имотот. Во оваа задача имаме и водови до доброволци, лица кои несебично помагаат – рече Билјана Симова, началник на велешката Дирекција   за заштита и спасување.

Тие по повод овој ден, пред споменикот на Рацин кај Гимназијата дела летоци на граѓаните, а беше претставена и дел од опремата со која тие располагаат.

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »