речник контакт

Одржани 34-те Средби на извидници – Велес 2019

Со оваа средба, која имаше натпреварувачки карактер, се одбележа 70 години извидништво во Велес

Петар Печков

Одбележувајќи го 67 годишното постоење и 70 години извидништво во Велес, градскиот Извиднички одред “Димитар Влахов”  изминатиот викенд . во извидничкиот центар “Голозинци“ ги организираше традиционалните 34-ти Средби на извидници Голозинци – Велес 2019.

На овие средби на извидници учество земаа 150 извидници од ИО “Браќа Миладиновци“, ИПО “Јадран“, ИПО “Галеб“, од Скопје, ИПО “Сидро“ и ПСИО, од Куманово ИО “Скаут“, од Прилеп ИО “Феникс“, од Штип ИО “Еквинокс“, од Битола ИО “Молика“, од Кочани ИО “Ластовица, од Крива Паланка ИО “НН-Борче“ и од Виница ИО “Армонија“. Меѓународниот карактер на 34те Средби на извидници го одбележаа гостите од Република Србија и тоа од Ниш со одредите ИО Мија Станимировиќ и ИО “Краљ Петар “.

Со оваа меѓународна средба извидниците од Велес во своето 67 годишно работење успееја да докажат дека знаат да организираат и да реализираат активности од меѓународен карактер. Во периодот од 1975 до 2019 година, успеваме да организираме триесет и четири  Средби на извидници, а кои што последните деветнаесет  беа од меѓународен карактер. Овие 34ти Средби ги организираме повторно на тема ориентацијата и топографија, сигнализација, игра како метод на работа во традиционалниот скаутизам - потенцира од ИО ,,Димитар Влахов,,. 

Средбите имаа и натпреварувачки карактер. Во  категорија истражувачи ровери  прво место освои патролата Архитект на ИО “Скаут“ –Куманово, второто место патролата Копачи + Стефан на ИПО “Јадран “ од Скопје,  а третото место го освои патролата Орион на ИО “Краљ Петар I “  од Ниш. Во категорија извидници прво место за патролата ,,Ние четворица,,  на ИО “Армонија“ од Виница, второто место патролата на ИПО “Јадран“ од Скопје – “Неаме име“ и трето место патролата ,,Загубените,, на ИО “Еквинокс“ од Штип.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »