речник контакт

Од викендов започнува летното време на сметање

Сабота ноќта еден час помалку спиење

Петар Печков

Во Европа летното сметање на времето започнува ноќта помеѓу сабота 26 и недела 27 март. Тогаш стрелките на часовникот во 2 часот ќе се поместат за еден час понапред на 3.00.

И во Македонија овој викенд ќе започне летното сметање на времето и ќе почне летното. Тоа на европскиот континент ќе трае до 30 октомври.

За прв пат во 1916 година бил забележан преминот од летно и зимско време во севреноевропските земји. Причина за воведувањето била заштеда на електрична енергија.

Во околу 70 држави е воведено сметањето на времето на зимско и летно.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »