речник контакт

Од масно ткиво до мускули

Научниците во експеримент успеале да претворат масно ткиво во мускули, феномен кој инаку во многу постара и помалку научна верзија се нарекува \"вежбање\".

lj lkjl

Научниците во експеримент успеале да претворат масно ткиво во мускули, феномен кој инаку во многу постара и помалку научна верзија се нарекува \"вежбање\". Овие ќелии ја помагаат работата на срцето и крвотокот, ја туркаат храната низ дигестивниот систем и и помагаат на бешиката да се полни и празни. За жал научниците се уште немаат откриено начин за конвертирање на мешините во рамен стомак. \"Масното ткиво може да се покаже како стабилен извор на мускулни ќелии кои можеме да ги користиме за регенерирање и заздравување на оштетените органи,\" објаснија докторите од калифорнискиот универзитет. До сега мускулните ќелии се произведуваа од стем ќелиите кои беа екстрактирани од мозокот и од коскената срж, меѓутоа, според докторите новиот начин е далеку полесен.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »