речник контакт

Од недела зимско сметање на времето

Недела ќе спиеме час повеќе

Петар Печков

На 28 октомври завршува летното сметање на времето, кога стрелките на часовниците се поместуваат еден час наназад, така што три часот по полноќ ќе се смета како два часот.

Во недела во 3 часот наутро, стрелките на часовниците ќе треба да ги вратите за еден час наназад за да се усогласите со зимското сметање на времето.

Во земјите во северна Европа, во 1916 година за прв пат е забележан преминот од летно кон зимско, а истиот досега е воведено во околу 70 држави, претежно на северната хемисфера.

Во западна Европа, поместувањето на стрелките е воведено на почетокот на ’70-те години од минатиот век, со образложение дека со тоа се продолжува денот, се овозможува заштеда на потрошувачката на електрична енергија, се зголемува продуктивноста, се подобрува прилагодувањето на луѓето и работниот ден е поефикасен.

АНКЕТА »

Дали учениците од 1-ви септември треба да тргнат на настава во училиште?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »