речник контакт

Очите од инсект инспирација за научниците

Од страна на научниците во САД е развиено вештачко око кое може да се користи во ултра-тенки камери.

Никола Солев

Од страна на научниците во САД е развиено вештачко око кое може да се користи во ултра-тенки камери. Малото око е составено од 8500 хексагонални леќи спакувани во многу мал простор. Истражувачите, од Унививерзитетот во Калифоринија, Беркли, изјавија дека овој проект ќе придонесе во откривањето на комплексниот визуелен систем на инсектите. Иако инсектите започнуваат со една единствена ќелија, тие понатаму го развиваат и креираат овој прекрасен оптички систем сами.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »