речник контакт

Пазарџиите се враќаат на пазарот

Ќе се подготвува нова законска рамка, во која ќе се вклучат сите засегнати страни

Петар Печков

Пазарџиите се враќаат на пазарите. Ова откако Coбранието во рамки на 81. седница изгласа измени и дополнувања на Законот за трговија на зелените пазари. Одложувањето на примената доаѓа по жестоки реакции на јавноста за неодржливоста на премиената на новото Законско решение.  Со ова се излегува во пресрет на пазарџиите и се најавува дека ќе се носи законско решение со кое ќе бидат задоволни сите засегнати страни.

До 1 јануари 2020 година се обврзавме сите, дека заедно ќе донесеме решение со кое сите страни во овој  случај – организаторите на пазари, пазарџиите, прекупците,  производители, но пред се консументите на пазарот, да бидат задоволни. Ова законско решение сметаме дека тоа не го направи, рече Диме Велковски од СДСМ.

Донесеното законско решение  со кое се регулираше работата на пазарите било по предлог од страна на неколку пратеници. 

АНКЕТА »

Велес е еден од малкуте градови во Македонија, кои немаат пешачка зона во центарот на градот. Дали сте за улица 8-ми септември од Сармаале до споменикот на Илинденците да биде затворена за сообраќај а тој дел пешачка зона?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »