речник контакт

Повторно отворена древната библиотека на манастирот Света Катарина

Египетските власти повторно ја отворија древната библиотека во манастирот Света Катарина, што се наоѓа во јужниот дел на Синај

Петар Печков

Библиотеката во манастирот е на листата за светско наследство на УНЕСКО и во неа се наоѓаат околу 3.330 христијански списи на грчки, арапски, сириски, грузиски, словенски и други јазици, како и илјадници книги и свитоци, а некои од нив се од 4 век.

Реновирањето на библиотеката траеше три години. Архиепископот на манастирот Дамјанос изјави дека во библиотеката се наоѓа втората по големина збирка на древни кодекси и ракописи во светот, а најголемата збирка е во библиотека во Ватикан.

Манастирот Света Катерина изграден е во 6 век и е еден од најстарите православни манастири во светот и главна туристичка атракција во јужен Синај. Изграден е во подножјето на Синајска Гора, каде според верувањето, на местото каде Мојсие ги добил десетте божји заповеди.

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »