речник контакт

Попис и нов избирачки список

Ова е барање на граѓанските здруженија

Петар Печков

За да ја поттикне и да ја засили јавната дебата за нужноста од кредибилен и релевантен попис на населението и ажуриран избирачки список, неколку граѓански здруженија започнаа јавна дебата во градовите во земјава. Прва станица им беше Велес  каде се дебатираше на темата „Каков избирачки список и попис  ѝ сe потребни на Македонија?“

Недозволиво е Македонија да нема толку години попис и единствена држава во Европа без попис. Свесни сме дека  дека пописот во  овој период не може да  се организира  оти, според меѓународните стандарди процесот трае две години. Од друга страна да бидеме подготвени во момент кога ќе имаме нова Влада и нејзин приоритет мора да биде попис. Што се однесува до избирачкиот список, дека ДИК не профункционира како стручна, независна и професионална   институција, дека е е предмет на трговија и политички притисоци. Начинот како се спроведе избирчкиот список,  е знак дека немаме кредибилен избирачки список. Потребно е да се нправи комплетно нов избирачки список и да се работи на средување на   базите на податоци. Тие се  нерелевантни, неажурирани и тешко се вкрстуваат  - рече Билјана Бејкова.

Овие трибини се во организација на НВО Инфоцентарот во партнерство со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Осми Септември и Центарот за развој на медиуми, организира 

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »