речник контакт

Потврда од Aпелација за убиството и силувањето во Градско

Емран Асановски (19 год), серискиот силувач и убиец на старици од населбата Градско, сторени пред една година, ќе лежи затвор од 15 години за шест кривични дела, потврди Апелациониот суд од Скопје.

Петар Печков

Тој доби единствена максимална казна затвор откако  судскиот совет од Основниот суд во Велес  му изрече вкупна казна од 29 години затвор, но неговата младост и можноста за рехабилитација му овозможија да мине со пониска казна. Тој беше прогласен за виновен за силувањето и убиството на Стефка Јорданова ( 78 год) и за силувањето на Грозда Милошева ( 75 год), како и за по две разбојништва и две тешки кражби извршени во домовите на стариците. 

Асановски на почетокот од судењето ги призна извршените дела а убиството на Јорданова го припиша на неговата вознемиреност. Освен признанието на Асановски како материјални докази дека тој е сторителот на сите кривични дела беа обезбедени  и ДНК профилот на обвинетиот кој бил идентичен со биолошките траги најдени на селотејпот со кој Грозда била залепена да не вика, со ракавиците со кој се вршени грабежите како и со спермата најдена кај починатата Стефка Јорданова.

Психијатрите кои извршиле вештачење над Асановски потврдиле дека тој во двата случаи на први октомври и на пети декември минатата година, бил пресметлив и свесен за неговите сторени дела.

Често одев во интернет, во кафулиња, кафеани и ми требаа пари а нив ги немав. Затоа и ги сторив делата, поради парите. Кај Јорданова ден претходно бев ангажиран со мојот коњ да и ги донесам бетонските столпчиња од лозјето. Вечерта кога минев, бидејќи немав пари решив да влезам. Не најдов ништо. Заборавив да и ја одврзам устата по чинот, бев збунет, иако слушав како дишеше, ја оставив да почине. Кај Милошева. кога влегов таа ме виде и прашуваше ,,Кој си ти, кој си ти, што бараш?,,. Откако не најдов пари и ја ставив перницата врз глава, но тогаш почувствував дека во нив има нешто шушкаво, ја искинав и најдов 14 илјади денари. Ги земав и заминав. Со нив си купив мобилен од 10 илјади денари а другите ги потрошив во кафеана – објаснуваше Асановски при  сведочењето на судскиот процес. 

Тој бил регистриран наркоман и уживател на опојни дроги. Старицата Грозда Милошева која ја силуваше и ограби е бабицата која го породила и му помогнала да дојде на свет. Тој кога влегол кај неа и рекол,,Вчера ја доби пензијата, дај ги парите,, Неговиот адвокат побара од судот како олеснителна околност да се земе предвид младоста на сторителот 19 години, дека тој е уште не дооформена личност,  како и тоа дека доминантен мотив за сторените дела биле кражбите и противправното присвојување на материјални добра.

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »