речник контакт

Потеклото на имињата на 20 големи европски градови

Берлин, Минхен, Јорк, Манчестер, Дрезден, Хамбург, Сплит, Париз, Глазгов… Зошто се викаат така?

Петар Печков

 Сите знаеме за овие градови, но малкумина знаат  За среќа, за најголемиот број на имиња постои етимолошко објаснување.

Барселона

Еден од најубавите градови на денешницата своето име го должи на картагинскиот генерал Хамилкар, кој го основал, татко на познатиот Ханибал кој речиси девет години го тероризирал Рим и цела Италија. Нивното семејно име е Барка, што доаѓа од пунскиот збор за молња.

Берлин

Наспроти тоа што германската народна традиција вели дека името на пруската а потоа и престолнина на целата нација доаѓа од германскиот збор Бар што значи мечка која е и симбол на Берлин, всушност доаѓа од словенскиот збор за мочуриште (конкретно од староалпски јазик) – Берл.

Букурешт

Името на романскиот главен град, кој често го нарекуваат и Париз на исток, доаѓа од Букура, легендарна личност која во зависност од легендите бил принц, одметник, рибар, овчар или ловец, а можеби и се. Во романскиот јазик, букурија значи среќа и се верува дека е од дачко потекло.

Манчестер

Родниот град на Јунајтед и Сити прво се викал Мамуцио и има келтско потекло; денешното име доаѓа од името Мамецеастре кованица од зборовите мамм, што значи дојка или рид во облик на дојка и од староанглискиот чеастр, т.е. честер, што означува римски град.

Ливерпул

Место каде се наоѓа еден од најголемите храмови на фудбалот, Енфилд роуд и кое е дом на едно од најважните британски пристаништа, има исто така сложено име од два збора: староанглискиот лифер, што значи дебела, згрутчена вода и пул што значи базен. Ова е референца на базен или на плимски поток кој повеќе не постои.

Стокхолм

Величествениот шведски главен град името го должи на комбинацијата на зборовите стак што значи залив, или можеби сток што значи колаче, да се крене сидро, столб, стап.. и од зборот холм што значи остров.

Осло

Норвешкиот главен град името веројатно го должи на старонорскиот збор ос што значи устије, ова е најреална можна етимологија со оглед на локацијата на која се наоѓа ова место.

Копенхаген

Најголемиот град во Скандинавија буквално значи трговско пристаниште, од данскиот збор кобер – трговец или купувач и хавн кој значи пристаниште.

Истанбул

Бисерот на Босфорот името го должи на турксата корупција со грчка фраза eis tan polin што значи во град, како што порано зборувале Ромеите. Ако ве интересира зошто така зборувале, одговорот е едноставен, Константинопол бил во таа мера над сите други градови на светот, што Грците едноставно го нарекувале Град, поради тоа оделе во Град.

Хамбург

Најголемото германско пристаниште и едно од најголемите на светот името го должи на комбинацијата на старовисокогермански збор хамма што значи бут, задниот дел на коленото, а во преносно значење совесност, агол, што е референца на неговата локација која се наоѓала на реката; втората и помалку веројатна хипотеза е дека доаѓа од средногерманскиот збор хамма што значи затворен простор на пасишта. Вториот дел од името, бург значи тврдина или утврдување и директна паралела во нашиот јазик има во суфиксот – вар.

Дрезден

Најубавиот град во источна Германија е словенско населено место од средниот век, а неговото име доаѓа од дреждану, што значи луѓе од шумата. Либек, Кралицата нан Ханза, некогаш моќен трговски град, а денес еден од најубавите на светот, има толку убав лик што дури и потеклото на неговото име говори за тоа. И тој, како и Дрезден, има словенско потекло и прво се викал Љубица, низ кој тече реката Трава.

Париз

Градот на светлината во антиката се викал Лутеција Парисорум, а во подоцнежната империјка и Парисии. Прво бил основан од галското племе Паризи, кои од него направиле своја престолнина. Нивното име и денес значи живее во името на еден од најпознатите градови на светот.

Марсеј

Француското пристаниште на југот од кој на своето патешествие тргнал грофот Монте Кристо, порано се викал Масилија и своето име најверојатно го должи на лигурискиот збор за пролет – мас.

Бристол

Името на англискиот град кој во последните 20 години стана синоним за квалитетна музика, доаѓа од староанглиското име Bricgstow кое потоа се трансформира во Bridgestow а значи буквално собиралиште на мост.

Сплит

Потеклото на името на вториот најголем хрватски град е од растението брмистра кое околу него расте во изобилие, за кое грчко име е aspalatos/spalatos. Во средниот век се нарекува и Спалатум, што е изведно од спалато и референца на Диоклецијановата палата која претставува срж на овој град.

Минхен

Баварската престолнина во својот корен го има зборот mönch што значи монах. Основан е од страна на бенедиктинските калуѓери.

Фиренца

На латински Флоренциа, име со корен од семејството Медичи, буквално значи цветање, од зборот флоренс, кој е глаголска придавка на зборот флорере. Во меѓувреме се прифатил во италијанското име Фиоренца, т.е. денес Фиренца.

Милано

Светската престолнина на модата во антиката се викала Медиоланум, од галскиот збор медиос, што значи помеѓу и лану што значи рамница, поради својата локација во долината на реката По. Ова подоцна со серија извртувања се претворило во Милано. Значи меѓурамнина.

Лондон

Латинското име на престолнината на империјата над која никогаш немало сонце, Лондониум, обично етимолошки се објаснува како место кое припаѓа на човек по име Лондинос, но ова е отфрлено, а не е дадено ниту едно друго објаснување.

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »